Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

υπακρωμιακή πρόσκρουση

         
subacromial impingement

         

Ερμηνεία:

 Φλεγμονή και ερεθισμός των τενόντων των μυών του ώμου (στροφικού πετάλου, rotator cuff), καθώς διέρχονται από τον υπακρωμιακό χώρο, δηλαδή μεταξύ του ακρωμίου και της κεφαλής του βραχιονίου οστού.

Το σύνδρομο υποακρωμιακής πρόσκρουσης (SIS) αντιπροσωπεύει ένα φάσμα παθολογίας που κυμαίνεται από την υπακρωμιακή θυλακίτιδα έως την τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου και τις ρήξεις του στροφικού πετάλου πλήρους πάχους.

Το σύνδρομο υποακρωμιακής πρόσκρουσης είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στον ώμο και σχετίζεται με σημαντικές βλάβες του ώμου. Η αρχική θεραπεία θα πρέπει να είναι μη εγχειρητική με τη μορφή ασκήσεων ενδυνάμωσης του περιστροφικού πετάλου και της ωμοπλάτης για τουλάχιστον τρεις μήνες. Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς ικανοποιητικά στη μη χειρουργική θεραπεία. Οι  ασθενείς με επίμονα συμπτώματα μετά από επαρκώς δοκιμασμένη μη εγχειρητική θεραπεία, θα πρέπει να παραπέμπονται σε ειδικό ορθοπεδικό  χειρουργό.

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική, π.χ. με χορήγηση μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή χορήγησης καψουλών μικκτλιακής κουρκουμίνης (Curcugkel), που δεν συνοδεύεταιαπό παρενέγειες, σιηθήσεις κορτιζόνης. Η συντηρητική θεραπεία αποδίδει ικανοποιητικά αποτελέσματα εντός 2 ετών στο 60% των περιπτώσεων. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, γίνεται αποσυμπιεστική χειρουργική επέμωαση, εφόσον διατηρείται η συνέχεια του στροφικού πετάλου και υπάρχει παθολογική ανωμαλία του θυλάκου. Η σωστή αιτιολογική διάγνωση και η επιλογή της θεραπείας είναι απαραίτητα για ένα καλό αποτέλεσμα. Το επίσημο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την καλύτερη στρατηγική θεραπείας είναι χαμηλό και δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν η χειρουργική ή η συντηρητική θεραπεία είναι καλύτερη.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Subacromial impingement syndrome. Harrison AK, Flatow EL.J Am Acad Orthop Surg. 2011 Nov;19(11):701-8. 

Specific or general exercise strategy for subacromial impingement syndrome-does it matter? A systematic literature review and meta analysis.Shire AR, Stæhr TAB, Overby JB, Bastholm Dahl M, Sandell Jacobsen J, Høyrup Christiansen D.BMC Musculoskelet Disord. 2017 Apr 17;18(1):158. 

Anatomical and biomechanical mechanisms of subacromial impingement syndrome. Michener LA, McClure PW, Karduna AR.Clin Biomech (Bristol, Avon). 2003 Jun;18(5):369-79. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ορθοπεδική: